INDIASE HOOFDMASSAGE

INDIASE HOOFDMASSAGE: ACHTERGROND & INFORMATIE

INDIASE HOOFDMASSAGE: ONDERDEEL VAN DE AYURVEDISCHE GENEESKUNDE

 

De Indiase hoofdmassage vormt een belangrijk onderdeel van de Ayrvedische geneeskunde. Ayurveda is een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit India die uitgaat van het idee dat het bewust stimuleren van de innerlijke energie bij mensen de levenskwaliteit aanzienlijk verbetert,  al of niet gecombineerd met natuurlijke producten zoals oliën en kruiden.


De Indiase hoofdmassage is in het Indiase subcontinent ingeburgerd in het dagelijks leven. Het wordt binnen familiale kring vanaf zeer jonge leeftijd aangeleerd en dagelijks toegepast, zowel preventief als curatief. De Indiase massage is een combinatie van technische drukpuntmassage en traditionele massagetechnieken zoals wrijven en kneden. De techniek focust zich op innerlijke energiebanen en wordt vooral aangewend ter behandeling van stressgerelateerde klachten (of net om deze te voorkomen).

ONTSTRESSEN, GENIETEN & TOT RUST KOMEN

 

Laat ons eerlijk zijn: het kan bijzonder ontspannend zijn als een kapper je hoofd masseert... uiteraard ligt de focus daar letterlijk op haarverzorging. Dit is alvast één van de redenen waarom Indiase mannen en vrouwen de hoofdmassage toepassen.


Maar er is meer en dat is niet verwonderlijk: het episch centrum van alle energiebanen in het menselijk lichaam zit letterlijk in het hoofd. De hersenen zenden alle gevoelsprikkels uit, de andere zintuiglijke beleving (zicht, gehoor, geur en spraak) maken deel uit van het gezicht. Het hoofd is met andere woorden het knooppunt van energie. Het is dus helemaal niet ver gezocht te stellen dat een hoofdmassage helend kan werken...

Net zoals bij vele andere technieken binnen de alternatieve geneeskunde, spreken we hier uiteraard niet over een wondermiddel dat ernstige medische klachten kan oplossen of de traditionele geneeskunde kan vervangen wanneer er sprake is van ziektes. Doch bij de behandeling van stressgerelateerde symptomen zoals onrust, nervositeit (met bijhorende fysische klachten zoals stijfheid van de schouders en nek of spanningshoofdpijn) biedt indiase hoofdmassage een waardige ondersteuning van een medische behandeling. 


  • verlichting van pijn en stijfheid in de aangezichtsspieren, nek, schouders en bovenrug
  • algemeen welzijn door meer rust, kalmte en een positief gevoel (wat op zijn beurt meer energie oplevert)
  • een betere slaap, wat het lichaam kans geeft om te recupereren op alle vlak (een uitgerust lichaam is de dag erna tot veel meer in staat)


De belangrijkste vraag die we ons moeten stellen is: moeten we het zover laten komen? Binnen de Indiase cultuur denkt men alvast van niet.

Innerlijke rust vinden is de dag van vandaag niet altijd even eenvoudig. Tijd nemen voor jezelf is van essentieel belang. Tot rust komen zorgt voor een innerlijk evenwicht, dat zorgt op zijn beurt dan weer voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Een Indiase hoofdmassage is een ideale manier om te herbronnen in jezelf, energie te krijgen, stress en spanningen te kanaliseren.


Het directe effect van deze massage is een ontspannen en rustig gevoel... wat binnen voetreflexologie de ideale startbasis is voor een geslaagde sessie. Vandaar de combinatie van hoofd en voeten!